Település:
Pest megye, Aszód

Létrehozva:
2022-01-06 18:27:17


Podmaniczky-kastély Aszód


"A kastély egyik bejáratánál áll a két díszes oszlopon ágaskodó egy-egy egyszarvú, a Podmaniczkyak címerállata (1990-től Aszód város címerét is az egyszarvú díszíti).

A Podmaniczky Kastély  domboldalon épült, U alaprajzú épület, középrésze földszintes, szárnyai emeletesek. Barokk és copf stílusban épült a XVIII. század elejéről és közepétől. A kastély építését pontosan 1727. május 7-én kezdték meg, Podmaniczky I.János megrendelésére. Jelenlegi formáját Jung József tervező-kivitelező mester keze alatt 1772-re nyerte el.

Az U alakú épület szárnyainak emelete egy vonalban van a régi középrész ablakaival. A szárnyak végei sarokpavilonokká vannak kiképezve, mandzárdtetővel. Az épület többi részét nyeregtető fedi. A középrész belső főhomlokzata előtt terasz vonul végig, a sarkoknál homorú, középen félkörösen kifelé ívelő alaprajzzal. A kastély egykori pompájának élő bizonyítéka a Sándor-szárnyban található díszterem festése.(Kracker Lukács 1717 - 1779.) Eredeti állapotának helyreállítása az 1970-es évek végén történt meg. 

Széchenyi Kastély - másnéven "Zöld kastély".
Az U alakú Podmaniczky kastélyhoz a XVIII. század második felében, végén egy újabbat is építettek. A falakat egykoron zöld színűre festették, innen az érdekes név. 1920-ban gróf Széchenyi Gyula vásárolta meg, aki 1945-ig élt itt családjával. Téglalap alaprajzú, egyemeletes, középrizalitos épület. Össze van kapcsolva a régi kastély középrészének Sándor-szárny felőli sarkával. Későbarokk. Homlokzatán lapos háromszögű timpanonban kettős címerfaragvány. (Podmaniczky-Wartensleben). Mandzárdtető emelkedik a középrizalt felett. Az épület előtt terasz, kétszárnyú lépcsőfeljárattal, melyet mellvéd kerít.


A Podmaniczky-kastély Aszódon  felújításra vár. A romos kastély jelenleg nem látogatható

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »